Radboudumc Vrouw en Parkinson

Vrouw en de ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson komt steeds meer voor in onze samenleving. Deze progressieve hersenziekte komt op alle leeftijden voor, en treft ondanks het algemene beeld dat met name oudere mannen Parkinson krijgen, ook jonge mensen en dus ook jonge vrouwen.
Jonge vrouwen zoals ik. 

Annelien Oosterbaan
Mijn naam is Annelien Oosterbaan en ik leef sinds mijn 33e met deze ziekte. Het is een heftige ziekte, met een enorme impact op je leven, en op iedereen om je heen. 
Maar juist daarom geef ik niet op, want ik ben naast patiënt ook een moeder van 4 jonge kinderen, een dochter, een zus, een geliefde en een vriendin… 

De ziekte van Parkinson is nog niet te remmen of genezen, en er is helaas nog veel onbekend. Bijvoorbeeld op het gebied van Vrouwen met Parkinson is er een enorm gebrek aan kennis. Dat kan ook niet anders als je beseft dat jarenlang vrouwen werden geweerd van deelname aan onderzoek en bijna alle medicijnen dus vooral op mannen zijn getest. Laat staan dat er aandacht is geweest voor de invloed van de verschillende hormonale levensfasen (de cyclus, een zwangerschap of de overgang) van de vrouw op de ziekte. 

Het leven met deze ziekte op jonge leeftijd is een uitdaging, wanneer je nog werkt, een gezin hebt, een druk sociaal leven en nog zoveel dromen voor de toekomst. Maar moeten leven met deze ziekte als (jonge) vrouw is extra lastig en het is de hoogste tijd om het gebrek aan kennis aan te vullen en de beeldvorming definitief te veranderen. 

Parkinfluencer on a mission
Gebaseerd op mijn eigen ervaringen en geïnspireerd door verhalen van andere vrouwen, heb ik hier mijn persoonlijke missie van gemaakt. Als jonge vrouw, patiënt en arts, en ik zal me als Parkinfluencer en onderzoeker blijven inzetten zolang dit nodig is!

Motivatie voor de 4Daagse
Wat steeds duidelijker wordt is dat regelmatig bewegen een positieve invloed heeft op het ziekteverloop bij Parkinson, en dat je hiermee de snelheid van achteruitgang enigszins kan vertragen. Daarom sport en beweeg ik regelmatig, al gaat dat niet meer altijd even makkelijk. Maar het geeft een goed gevoel als je doelen behaalt, als het je gewoon wel lukt ondanks de Parkinson. Zo probeer ik zo fit als mogelijk te blijven, tot die prachtige dag aanbreekt waarop er een behandeling wordt gevonden.

Wandel met mee!
Ik loop al die kilometers natuurlijk liever niet alleen! Dus, wil jij je ook hiervoor inzetten?
Loop samen met mij voor vrouwen met de ziekte van Parkinson!
Maak je eigen actiepagina aan als team of individu. 

Donatie aan Vrouw en Parkinson 
In het Radboudumc op de afdeling neurologie hebben wij een toegewijd ‘Vrouw en Parkinson’ team, met naast mijzelf Bart Post (neuroloog), Hein Bogers (gynaecoloog) en Willanka Kapelle (PhD) aan het roer. Wij doen onderzoek naar vrouw specifieke problemen bij Parkinson en zetten dit (inter)nationaal op de kaart. Daarnaast bieden wij unieke zorg aan. Want alle vrouwen met de ziekte van Parkinson zijn van harte welkom op onze polikliniek voor een advies bij vragen over hormonen of zwangerschap en Parkinson.

Steun ons onderzoek door met mij mee te lopen als team of individueel, of door te doneren aan ons project. 

Hoe werkt het?
Wilt u ook meelopen voor onderzoek naar vrouwen en de ziekte van in het Radboudumc tijdens de Nijmeegse Vierdaagse? Fantastisch! Klik op de button “wandel mee” en volg de stappen. Inschrijven is heel eenvoudig.

Uiteraard helpen wij u om uw Vierdaagse voor onderzoek naar vrouwen en Parkinson tot een zo groot mogelijk succes te maken. Wij helpen hierbij met:
•             Een gratis sponsorpagina
•             Tips voor het werven van sponsoren
•             Een actieshirt (na startdonatie van € 25,00)
•             Een persoonlijke attentie
•             Tussentijdse mails met informatie
•             Een warm ontvangst op de Via Gladiola voor het Radboudumc
•             Help mee en maak een actiepagina om zoveel mogelijk sponsorgeld in te zamelen voor onderzoek naar geheugenproblemen, Alzheimer en dementie in het Radboudumc.

Hulp nodig?
Heeft u vragen of hulp nodig? Neem gerust contact op via info@radboudfonds.nl

Contactgegevens Radboud Fonds
Naam: Frédérique Donders
E-mail: info@radboudfonds.nl
Land: Nederland
KVK nummer: 67496431

Bekijk alle
€ 25 13-06-2024 | 10:13 Aan: Annelien voor Vrouw en Parkinson
€ 10 12-06-2024 | 22:33 Aan: Roel loopt eindelijk mee
€ 25 12-06-2024 | 21:01 Aan: Cato wandelt voor Parkinson
€ 10 12-06-2024 | 17:39 Aan: Vrouw en Parkinson
€ 25 12-06-2024 | 16:40 Aan: Cato wandelt voor Parkinson