Dit jaar wandel ik weer voor de gezondheidspost in Aboru

Carel Usmany
van totaal € 5.000 (12%)

In de voorgaande twee jaren was het niet mogelijk geweest om met de bijeengebrachte donaties de gezondheidspost in het dorp Aboru op het Molukse eiland Haruku (Indonesië) het hele jaar door te bemensen en open te houden. Wel was het Yayasan Maha Lesa Aboru (YMLA) gelukt om halverwege 2023 twee medische clinics te houden, één in de gezondheidspost zelf en één in een schoolgebouw in de buitenwijk Naira ca. 3 km van Aboru. En om de medicijnen aan te schaffen die tijdens de medische clinics verstrekt of toegediend werden. 

YMLA is een stichting in Aboru die vanaf haar oprichting in 2016 zich inzet om de gezondheidszorg in het dorp te helpen verbeteren. Met de opbrengst van de 4daagse sponsorlopen steun ik ze in de kosten die ze moeten maken om de gezondheidszorg in Aboru toegankelijk te maken voor iedereen.    

De gezondheidspost in Aboru bleef ook nadat die in 2021 als tijdelijke onderkomen was gebruik voor militairen gesloten. De gezondheidsmedewerkster sloot de post, omdat ze zich niet veilig voelde om alleen in het donkere gebouw zonder verlichting te werken. Het energiebedrijf had namelijk na het vertrek van de militairen de elektrische stroom weer afgesloten. Ook kwam er amper mensen naar de gezondheidspost, omdat ze weten dat je voor de consultatie en de voorgeschreven medicijnen moeten te betalen. Dat geld hebben ze niet.

Vorige jaar mocht het medische team uit Ambon wel gebruik maken van de gezondheidspost om haar eerste medische clinic te houden. Omdat er geen verlichting was in het gebouw, werd de clinic in de grote wachtruimte gehouden met de twee buitendeuren wijd open zodat er voldoende daglicht naar binnenkwam. De tweede medische clinic werd om praktische redenen verplaatst naar een schoollokaal in de buitenwijk Naira.

Begin dit jaar heeft YMLA het dorpshoofd en de gezondheidswerkster kunnen overtuigen dat een werkende gezondheidspost echt nodig is in het dorp, wil je de mensen met gezondheidsklachten kunnen helpen. YMLA heeft daarom met het dorpshoofd afgesproken, dat ze de aansluitkosten voor de elektrische stroom voor haar rekening neemt, maar dat hij ervoor zorgt dat de gezondheidswerkster haar werk veilig kan hervatten in het gezondheidspost.

De aansluitkosten is begin februari betaald en de elektrische stroom is weer aangesloten. Een week later hield het medische team samen met de gezondheidswerkster de eerste medische clinic van 2024. In de namiddag ging het medische team nog naar de ouderen toe die niet meer zelfstandig naar de gezondheidspost kunnen komen.

De ouderen en bezoekers waren zo blij met de aanwezigheid van het medische team dat ze aan YMLA vroegen, of de medische clinics en huisbezoeken niet om de twee maanden kunnen worden gehouden 

Ik zet me daarom in om deze wens mogelijk te maken. U kan mij daarbij helpen door te doneren en deze sponsoractie te delen.

€ 250 opgehaald

€ 500 opgehaald

€ 1.000 opgehaald

Eerste donatie ontvangen

10 donaties ontvangen

25 donaties ontvangen

50 donaties ontvangen

Een blogbericht geplaatst

Toon meer
Bekijk alle
€ 25 26-05-2024 | 18:33 Voor de kampong van mijn schoonouders
€ 25 05-04-2024 | 00:06
€ 25 26-03-2024 | 20:53 Zet hem op💪🏽
€ 10 18-03-2024 | 13:54
€ 10 11-03-2024 | 08:16
Bekijk alle

Een geslaagde tweede medische clinic 2024

10-04-2024 | 19:28 Gisteren was de tweede en laatste dag van de medische clinic voor de inwoners van Aboru. De clinic werd zowel buiten op de veranda van de basisschool als in de leslokaal waar de arts de consultatie hield gehouden. Zoals bij de vorige keren waren op een paar mannen na vooral vrouwen die de clinic bezochten.  Het was voor de arts een rijke ervaring. Wat ze doorgaf was volgende (Ik heb het niet vertaald). '... program pelayanan kesehatan ini sangat baik sekali karena dari sisi pelayanan kesehatan bertumpu pada upaya kesehatan berbasis masyarakat, terutama kepada para orang tua usia lanjut maupun kepada keluarga kurang mampu .... program ini juga perlu dilakukan secara rutin untuk mengetahui status kesehatan orang tua usia lanjut dan keluarga kurang mampu...' Qua aantal was het deze keer meer mensen  - over de negentig - die de clinic bezochten. Via de app gaf de voorzitter van YMLA door dat de mensen die de clinic bezochten blij waren dat er aandacht is voor hun gezondheidssituatie.  P.s. mocht u de foto's van de tweede dag willen zien, dan kan dat. Ik heb ze bij de andere foto's toegevoegd. Met vriendelijke groet, Carel Usmany     
Lees meer