Welverdiend pensioen voor Assistentiehond Timo

Roxanna Keller
Afgesloten Je kunt niet meer doneren
van totaal € 1.000 (16%)

Onbetaalbare  viervoeter

De afgelopen 10 jaar is mij, Roxanna iets ongelofelijk moois overkomen. Het kleine pluizige bruin witte bolletje wol wat ooit na lang zoeken mijn leven in kwam gehuppeld, heeft alles wat toen haast onmogelijk leek te zijn mogelijk gemaakt en nog zo veel meer. Na anderhalf jaar intensief te hebben geïnvesteerd in de opleiding van mijn huidige assistentiehond Timo, door middel van een teamtraining traject waarbij ik onder begeleiding hem vaardigheden leerde zodat hij mij later zou kunnen ondersteunen. En nu heb ik mijn oude leven niet terug waar ik toen naar dacht te verlangen, maar een veel mooier leven gekregen waarvan ik niet had durven dromen dat het mogelijk was. Ik twijfel er absoluut niet aan dat een volgende viervoeter mijn leven en die van de mooie mensen om mij heen op een positieve manier zal doen veranderen.  

Help mijn Assistentiehond Timo om het stokje over te geven aan een volgende professioneel opgeleide viervoeter!  

Geleidehonden en andere soorten assistentiehonden hebben een zeer verantwoordelijke taak. In het geval van Timo is hij de ogen van de persoon die hij begeleid en soms letterlijk door de meest angstaanjagende donkere dagen heen helpt. Deze ondersteuning is niet enkel tijdens kantooruren, maar op elk moment wanneer het nodig is. Natuurlijk werkt een assistentiehond niet de hele dag. Iedereen heeft ontspanning nodig! Even lekker ravotten met vrienden of snuffelen is erg belangrijk naast de speciale functie. Hoewel zijn functie als werkende hond speciaal is heeft het ervoor gezorgd dat ik mij niet langer speciaal voel, maar juist gewoon zoals ieder ander mee kan doen. Wanneer je zelf niet goed kunt zien of lastige situaties op je pad of het pad van de hond komen, moet de hond stabiel, uiterst betrouwbaar en kundig zijn. Geen gemakkelijke taak. Daarvoor heeft de geleidehond een goede professionele opleiding nodig.  

*Afbeelding; Assistentiehond Timo ligt als pup in een rieten mandje achterop de fiets, Roxanna zit vlak achter het mandje en lacht.

''Hoewel zijn functie als werkende hond speciaal is heeft het ervoor gezorgd dat ik mij niet langer speciaal voel, maar juist gewoon zoals ieder ander mee kan doen.''

Stichting Fivel Hond en Assistentie (SFHA), is een ANBI stichting, welke professionele begeleiding geeft bij het opleiden van assistentiehonden, en bieden blindengeleidehonden aan. Kwaliteit, persoonlijk contact en welbevinden van mens en assistentiehond staat voorop.  

De opleiding van de assistentiehonden wordt niet geheel vergoed door de zorgverzekeraars. In het geval van de assistentiehond, welke personen ondersteunt op psychisch gebied, wordt er zelfs helemaal geen vergoeding vanuit de zorgverzekeraar geboden. Daardoor is men aangewezen op vaak lange slopende trajecten bij de WMO welke veelal verwijst naar begeleiding door personen, in plaats van de meerwaarde van de assistentiehond te erkennen. Daarom zijn donaties en giften van essentieel belang om honden zoals Timo op te kunnen leiden.  

Deze maatwerk voorziening is niet enkel fijn, het is voor velen essentieel. Deze honden kunnen het verschil maken in het ervaren van een volwaardig leven, in plaats van niet weten hoe men de dagen moet overleven. De huidige zorg is er niet op ingericht om in dezelfde mate personen te ondersteunen als een assistentiehond dat doet. De hond kan ingezet worden zonder rekening te moeten houden met een planning, feestdagen, inzetbaarheid van begeleiders, kantooruren etc.  

Stichting Fivel Hond en Assistentie werken volgens de standaarden van de ADEu en IGDF. Op deze manier zorgen zij ervoor dat de kwaliteit wordt gewaarborgd. Een blindengeleidehond begint als puppy bij een pleeggezin. In die periode leert de puppy de wereld kennen. Dit is een hele belangrijke fase om een betrouwbare, stabiele blindegeleidehond te kunnen worden. De blindengeleidehonden worden na hun opleiding gekoppeld aan een persoon die recht heeft op een blindengeleidehond en die uiteraard een klik heeft met de hond. Naast de blindengeleidehonden, leid SFHA ook assistentiehonden op welke ondersteuning bieden op psychosociaal vlak.  


*Foto; Timo rent met een oranje speeltje in zijn bek en zijn voorste poot gestrekt op het strand.

Mijn focus tijdens het samenwerken met mijn hond, is niet langer op het moeten verdedigen van mijn hulpvraag vanwege de visuele beperking, welke volgens anderen het onmogelijk zou maken bepaalde doelen na te streven, uitdagingen aan te gaan en vooral mezelf te ontwikkelen. Zodra ik de lijn vast heb, de beugel in de hand neem, contact maak met mijn hond gaat mijn focus naar onze samenwerking, waardoor ik letterlijk vooruit kan gaan. Het lopen van een onbekende route, vele kilometers van huis, daar geniet ik het meest van. Dat geeft mij een onbeschrijfelijk krachtig gevoel.  Waarbij ik let op de subtiele signalen welke ik voel door de speciale beugel aan het tuig van mijn hond. Elke beweging van zijn hoofd, het versnellen, vertragen van zijn passen het is onze geheime taal. Het is soms een hele kunst om mij te oriënteren waar ik precies sta, ten opzichte van alles om mij heen. Mijn assistentiehond geeft mij het vertrouwen de kakafonie van het stadsleven keer op keer te trotseren.  

De impact van de ontoegankelijke maatschappij is groot. Maar gelukkig is de impact van Stichting Fivel Hond en Assistentie, die in mij en mijn viervoeter geloven des te groter!  

Dankzij de samenwerking met een assistentiehond hoef ik niet langer te strijden om de meest vanzelfsprekende dingen zelfstandig te kunnen doen. Voor mij blijft het elke dag speciaal om met Timo te mogen samenwerken. Ervaren hoeveel vreugde hij ervaart door iets nieuws te leren, beloond te worden voor het uitvoeren van een taak, zijn enthousiasme. Ja zelfs op tien jarige leeftijd, wordt hij nog steeds enthousiast en gemotiveerd door de meeste kleine en grote dingen in ons leven. Mijn hond is een onderdeel van mij. Ik doe mijn best om mijn hond te kunnen lezen. We werken hard om een goede band te krijgen en vooral te behouden. Ik zie mijn viervoeter als onmisbare aanvulling, die mij in staat stelt mijn vele ambities na te streven. Ik ben dankbaar voor elke uitdaging groot of klein, welke ik dankzij zijn ondersteuning aan kan gaan. Het zorg dragen voor het psychisch en fysieke welzijn van mijn hond is voor mij vanzelfsprekend. Als ik goed zorg voor mijn hond, kan deze mij goed ondersteunen.  

Hoewel ik onbeschrijfelijk veel geniet van het samenwerken met mijn huidige Assistntentiehond hoop ik door de Vierdaagse opnieuw succesvol te voltooien niet enkel een bijdrage te leveren aan de financiering van mijn volgende traject, maar ook het werk van de mensen van Stichting Fivel Hond en Assistentie de bekendheid te geven die ze absoluut verdienen!  

€ 250 opgehaald

€ 500 opgehaald

€ 1.000 opgehaald

Eerste donatie ontvangen

10 donaties ontvangen

25 donaties ontvangen

50 donaties ontvangen

Een blogbericht geplaatst

Toon meer
Bekijk alle
€ 25 06-08-2023 | 16:17 Ik vind dat iedereen, die dringend behoefte heeft aan een hulphond, deze zou moeten kunnen krijgen. Het is een schande dat hiervoor gesponsord moet worden. Dat is voor mij o.a. de reden dat ik sponsor! En dat ik Timo en Roxanna kanjers vind ! Ik hoop dan ook dat Timo zijn diamanten mandje vindt (die ik hem ook graag zou willen bieden).
€ 10 31-07-2023 | 17:10 Dag Roxanna, ik wil graag met je in contact komen. Ik heb je een donatie en een aanbod gedaan ongeveer twee weken geleden. Daar heb ik niets op gehoord. Ik kan alleen maar via een donatie met je in contact komen. Daarom heb ik opnieuw gedoneerd.. Wil je alsjeblieft contact met mij zoeken? Groet, Veronica
€ 10 24-07-2023 | 14:45
€ 10 22-07-2023 | 19:06
€ 10 21-07-2023 | 20:33
Bekijk alle

Dag 3

22-08-2023 | 06:30 Dag 3
Lees meer