Ik wandel voor Stichting Save Sky Blue

Marjon Visser
Afgesloten Je kunt niet meer doneren
van totaal € 600 (131%)

Sky Blue Nursery School is een school in de wijk Latrikunda, Banjul (Gambia, Afrika). De school is opgericht door hoofdmeester Babucarr Secka. Hij zag dat er veel jonge kinderen op straat zwierven en wilde daar iets aan veranderen. Hij besloot zijn betaalde baan op te zeggen en begon in het winkeltje van een vriend een schooltje met vijf jonge kinderen.

Deze kinderen leerde hij lezen, schrijven, zingen en spelen. Al snel stonden er vele ouders op de stoep die graag hun kind bij hem wilden laten leren. De ruimte werd te klein. Hij huurde een stuk grond, waarop een vuilnisbelt lag. Hij ruimde het vuilnis op en bouwde er een gebouwtje van klei. De school verhuisde hij hier naartoe. Al snel stond de overheid op de stoep. Het gebouwtje voldeed niet aan de eisen die aan een school gesteld worden. Een lekkend dak, ongedierte, te veel kinderen in één ruimte, geen sanitaire voorzieningen en geen stromend water.

Veiligheid en onderwijs
Kinderen zijn in Gambia pas vanaf acht jaar leerplichtig. Helaas zijn de leefomstandigheden van de ouders dusdanig, dat kinderen al jong ingezet worden. In het beste geval om mee te werken met de ouders, in het ergste geval komen ze op straat terecht, in de drugshandel, moeten ze bedelen of zich zelfs prostitueren. In Sky Blue Nursery school zijn de kinderen van 3 tot acht jaar veilig en kunnen ze kind zijn.

Wat betekent Nursery School?
Sky Blue is een nursery school. Dat wil zeggen dat het een voorschool is, in eerste instantie gericht op het bevorderen van gezondheid en welzijn van de jongste kinderen. In verschillende jaargroepen leren de kinderen de voorschoolse vaardigheden, spelen en zingen. En gaandeweg bouwen ze met aanvankelijk lezen en rekenen aan een stevige basis voor hun verdere schooloopbaan. Momenteel bezoeken ongeveer 125 jongens en meisjes de school. Elke dag staan er weer nieuwe kinderen voor de deur die heel graag naar school willen.

Belangrijk in de wijk
De functie van Sky Blue Nursery School in de wijk is van grote waarde voor de kansen van de kinderen die er opgroeien. Veel inwoners van Banjul zijn analfabeet. De werkloosheid is groot en de kansen voor ongeletterden op de arbeidsmarkt zijn miniem. Veel (vooral) jonge mannen werken in de prostitutie voor westerse vakantiegangers. Op die manier onderhouden zij hun gezin en vaak nog andere familie. Dat de nieuwe generatie onderwijs kan genieten is essentieel voor de opbouw van een gezonde samenleving.

Financiën
Sky Blue Nursery School heeft sinds er toiletten en stromend water aanwezig zijn, bestaansrecht gekregen van de overheid. Voor het grootste deel bedruipt de school zichzelf door het schoolgeld dat de ouders voor hun kinderen betalen. Daar betaalt de school de salarissen van de onderwijzers van, het lesmateriaal en de huur van de grond. Verder is de school afhankelijk van giften.

De grond staat te koop
De school is gebouwd op gehuurde grond. Zoals in elke stad ter wereld stijgen ook in Banjul de grondprijzen. De eigenaar van de grond kan deze goed verkopen. En is dit ook van plan. De school mag de grond kopen. Als de
school betaalt, kan hij blijven (be)staan. Maar het bedrag dat de eigenaar vraagt is zó hoog, dit is voor de school nooit op te brengen.

Door giften en donaties is bijna het aankoopbedrag bij elkaar, de aankoop van de grond gaat door!!
Helpen jullie mij een mooi bedrag bij elkaar te brengen voor deze geweldige school?

€ 250 opgehaald

€ 500 opgehaald

€ 1.000 opgehaald

Eerste donatie ontvangen

10 donaties ontvangen

25 donaties ontvangen

50 donaties ontvangen

Een blogbericht geplaatst

Toon meer
Bekijk alle
€ 10 15-08-2023 | 05:42
€ 25 23-07-2023 | 20:13
€ 5 23-07-2023 | 14:40
€ 20 21-07-2023 | 07:51
€ 10 21-07-2023 | 07:00