Buikloop! tegen de ziekte van Crohn

Marieke van Kessel

Nog te gaan

van totaal € 500 (87%)

Ook dit jaar loop ik de Nijmeegse Vierdaagse weer voor de Maag Lever Darm Stichting, in het bijzonder om geld op te halen voor onderzoek naar een betere behandeling van de ziekte van Crohn.

Ik doe dit voor mijn vader, die precies 50 jaar geleden de diagnose kreeg en die nu nagenoeg uitbehandeld is.

Als kind wist ik niet beter dan dat papa altijd buikpijn had. Na het eten moest hij even liggen. Als we ergens naartoe gingen dan keek hij eerst waar de wc’s waren. Ook moesten we onderweg regelmatig bij een tankstation of zelfs op de vluchtstrook stoppen omdat hij hoge nood had. In de loop der jaren heeft hij diverse behandelingen en operaties ondergaan. Het is bewonderenswaardig hoe kranig hij zich altijd heeft gehouden en ondanks alles toch altijd alle dingen heeft gedaan die hij graag wilde doen.

En hij had nog 1001 dingen willen doen. Maar het lijkt erop dat de ziekte van Crohn (definitief?) een streep zet door alle plannen die hij nog had…

Begin december 2022 werd mijn vader geopereerd aan een acute darmafsluiting (ileus). Wat volgde is een aaneenschakeling van complicaties en tegenslag. Een naadlekkage die (te) lang onopgemerkt bleef en uiteindelijk met antibiotica niet meer te bestrijden was. Een tweede operatie, waarbij een ileostoma werd aangelegd. Een derde operatie, omdat direct na de tweede operatie een groot bloedvat in de buik knapte. Een vierde operatie, omdat de wond niet goed heelde. Het stoma dat een veel te hoge output heeft. (Er is sprake van een hoge output als een ileostoma 1 liter ontlasting of meer produceert – mijn vader tikte de 3-4 liter (!) aan.) Hij verliest daardoor steeds (te) veel belangrijke voedingsstoffen en (te) veel vocht. En dat zorgt voor een hele reeks nieuwe problemen: ondervoeding, uitdroging en tekorten aan allerlei mineralen die essentieel zijn voor allerlei vitale lichaamsfuncties.

Inmiddels is het april 2023 en ligt mijn vader nog steeds in het ziekenhuis. Hij heeft darmfalen, wat betekent dat de dunne darm niet meer functioneert en dus geen voedingsstoffen en vocht meer opneemt. De artsen van Catharina Hospital Eindhoven hebben contact met het Expertisecentrum Darmfalen van het Radboudumc en doen wat ze kunnen. Mijn vader wordt momenteel in leven gehouden door ‘totale parenterale voeding’, direct in de bloedbaan.

De ziekte van Crohn is een ziekte die niet alleen je leven ontregelt, maar die ook je gezondheid nadelig beïnvloedt. Je darmen zijn namelijk niet alleen belangrijk voor de spijsvertering; ze zijn ook onmisbaar voor je immuunsysteem. En die ziekte van Crohn laat zich nu van zijn grimmigste kant zien...

Geld voor onderzoek naar een betere behandeling van de ziekte van Crohn zal mijn vader helaas niet meer helpen, maar ik hoop zó dat anderen dit leed bespaard zal blijven.

Wil je mij steunen met een kleine bijdrage? Dat zou ik geweldig vinden! Dankjewel alvast!

Belangrijk:
Je kunt anoniem doneren, maar je kunt er ook voor kiezen om wel je naam in te vullen maar om die niet op de website te laten zien. Alleen ik kan dan (achter de schermen) zien dat je hebt gedoneerd. En ik zou het fijn vinden als je je naam even achterlaat, zodat ik je persoonlijk kan bedanken. Jouw steun betekent namelijk veel voor mijn vader en voor mij.

€ 250 opgehaald

€ 500 opgehaald

€ 1.000 opgehaald

Eerste donatie ontvangen

10 donaties ontvangen

25 donaties ontvangen

50 donaties ontvangen

Een blogbericht geplaatst

Toon meer
Bekijk alle
€ 25 03-06-2023 | 12:44 ISucces met je sponsorloop, Marieke!
€ 10 21-05-2023 | 09:36 succes en tot in nijmegen!
€ 20 21-05-2023 | 00:25
€ 15 20-05-2023 | 23:35 Top initiatief Marieke! Heel veel succes👍🏼
€ 10 19-05-2023 | 21:20