Ik wandel voor Endometriose!

Chris Leerdam
Afgesloten Je kunt niet meer doneren
van totaal € 6.000 (95%)

Stel je voor dat je al jaren kampt met klachten die je leven beïnvloeden, maar ze niet weten waaraan het ligt? Of je hebt klachten die worden weggewuifd als ‘’vrouwenkwaaltjes’’. Dit is helaas maar al te vaak de weg die vrouwen met endometriose bewandelen. Na gemiddeld zo’n 10 jaar komen vrouwen met deze klachten er pas achter dat ze endometriose hebben, eigenlijk wanneer de hoop al is opgegeven voor verbetering in je leven.

Maar hoe komt het nou toch dat het zo lang duurt voordat er een diagnose is? En waarom dit in de wereld waarin we nu leven nog niet verbeterd is? Helaas weten we nog niet genoeg van deze chronische ziekte af waardoor het moeilijk is om een diagnose te stellen. Een ziekte die onder andere heel veel pijn kan veroorzaken en grotendeels je leven beïnvloed. Ook zijn er nog niet genoeg artsen met de expertise om dit vast te kunnen stellen bij vrouwen. En nog steeds weten heel veel mensen niet wat endometriose is! Hierdoor lopen er helaas nog heel veel vrouwen met klachten rond wat het leven soms zelfs ondragelijk maakt.

Hier wil ik graag verandering in brengen, of in ieder geval het een handje helpen!

Ik zal mij eerst even voorstellen: mijn naam is Chris, ben nu 25 jaar oud en heb endometriose. Net als bij vele andere vrouwen duurde het bij mij wel 7 jaar voordat ik de juiste diagnose en dus ook de juiste hulp kreeg. Toen ik vroeger met mijn klachten naar de huisarts ging werd dit bestempeld als ‘dat ik een vrouw werd en dit er nou eenmaal bij hoorde’. Nadat mijn klachten verergerde ben ik naar het ziekenhuis doorverwezen. Vele onderzoeken verder werd vastgesteld dat ik fybromyalgie had, wat helaas een foute diagnose was. Jaren later ben ik dan eindelijk in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen terecht gekomen. Hier werd gelukkig meteen de diagnose endometriose vastgesteld. Hoe graag ik deze diagnose ook niet had gehad, was ik blij dat ik mijn ziekte een naam kon geven en serieus genomen werd. Momenteel ben ik onder behandeling en ben ik in maart geopereerd. Ik ben nu vollop aan het herstellen en natuurlijk weer vollop aan het trainen. Ik voel mij op het moment dan ook weer gezonder dan ooit! 

Ik wil dat in de toekomst de ziekte endometriose eerder wordt opgespoord en daardoor andere vrouwen en jonge meiden, die kampen met deze klachten, sneller geholpen kunnen worden. En als er meer over de ziekte bekend wordt kan het behandeltraject enorm worden verbetert, want er is helaas nog steeds geen echte oplossing voor deze ziekte. Hierbij heb ik jullie hulp nodig!

De Endometriose stichting is bezig met een campagne om jonge meiden op school al te leren dat bepaalde klachten bij de menstruatie niet normaal zijn. Deze campagne heet: ‘’ongewoonongesteld in de klas’’. Het lesmateriaal wat nu gemaakt wordt zal bestaan uit uitleg wat menstruatie is, hoe een normale cyclus eruit ziet en daarnaast wat als het afwijkt. Doordat het een digitale les is kan de leerkracht deze les zelf geven, zonder dat de stichting hiervoor een gastvrouw naar de school hoeft te sturen. Hierdoor wordt het bereik vele malen groter. Om dit lespakket te promoten zal de stichting de vakgroep Biologie en Maatschappij benaderen. Onder andere door aanwezig te zijn op de onderwijsbeurs. In de bijgevoegde foto’s kun je al zien hoe dit er ongeveer uit zal gaan zien.

Hiermee zorgt de stichting ervoor dat vrouwen al eerder aan de bel trekken bij bepaalde klachten die eigenlijk niet zo normaal zijn. Het mooie van deze campagne is dat het niet alleen voor endometriose is, maar ook voor andere veel voorkomende menstruatie gerelateerde problemen zoals o.a. PMS en HMB.

Het hoofddoel van deze sponsorloop is om meer bekendheid over de ziekte te krijgen. Ben je nou benieuwd wat de ziekte precies allemaal inhoud en welke klachten hierbij horen? Neem even een kijkje op de website van de Endometriose stichting: www.endometriose.nl

Ik ben dus van plan deze vierdaagse te gaan lopen om te zorgen dat de Endomteriose stichting dit project kan gaan promoten op scholen. Ook wil ik graag dat steeds meer mensen weten wat endometriose is, want wel 1 op de 10 vrouwen heeft deze chronische ziekte. Help jij mij mee?

Wil jij mij als bedrijf mij sponsoren? Dat kan natuurlijk altijd! Elke euro is van harte welkom. Maar wil jij nou graag dat ik tijdens de vierdaagse met het logo van jouw bedrijf loop, dan kan dat voor een bijdrage van minimaal 250 euro. Dan loop ik alle 4 de dagen met jouw bedrijfs logo!

€ 250 opgehaald

€ 500 opgehaald

€ 1.000 opgehaald

Eerste donatie ontvangen

10 donaties ontvangen

25 donaties ontvangen

50 donaties ontvangen

Een blogbericht geplaatst

Toon meer
Bekijk alle
€ 10 31-08-2023 | 20:16
€ 5 31-08-2023 | 07:49 Super mooi doel. Trots op je Chris! 💪
€ 20 08-08-2023 | 22:13
€ 10 29-07-2023 | 09:02
€ 10 25-07-2023 | 08:25 Veel succes!