Ik wandel voor meer onderzoek en hopelijk medicatie voor Huntington!

Attie Tuinenga

( Lid van team: Wandelen voor Huntington )

Afgesloten Je kunt niet meer doneren
van totaal € 500 (109%)

Helaas komt deze vreselijke erfelijke ziekte in onze familie/gezin voor. Daarom zou ik graag geld willen inzamelen voor deze rot ziekte zodat er meer onderzoek naar genezing/medicatie kan worden gedaan. Er is weinig bekendheid bij veel mensen over de ziekte van Huntington. Hieronder een korte uitleg van deze vreselijke ziekte. 

 

De ziekte van Huntington is een erfelijke hersenziekte. De oorzaak is een foutje in een gen. Door dit foutje beschadigen zenuwcellen in de hersenen, en kan iemand verschillende kenmerken krijgen. De kenmerken verschillen per persoon.

De ziekte van Huntington begint meestal tussen het 30ste en 50ste levensjaar. In het begin van de ziekte zie je vaak dat iemand kleine, ongewilde bewegingen of rukjes gaat maken. Verder is iemand sneller geïrriteerd en/of heel somber en lusteloos. Meestal merken familieleden als eerste dat iemand zich anders gaat gedragen.

Andere kenmerken kunnen zijn:

- moeite met het sturen van bewegingen (slechte coördinatie)
- dwangmatig gedrag 
- problemen met oordelen en beslissen.

Niet iedereen met de ziekte van Huntington zal alle kenmerken hebben. Hoeveel last iemand van de kenmerken heeft, kan van persoon tot persoon verschillen. 

Als de ziekte erger wordt, worden de kleine, ongewilde bewegingen steeds groter. Dan gaat het niet alleen meer om bewegingen in het gezicht, maar ook in de armen, de benen, het hoofd en uiteindelijk ook de romp. Spreken en slikken kan dan ook moeilijker worden. 

Er bestaat ook een vorm van de ziekte van Huntington die in de tienerjaren begint. Dit is de jeugdvorm. Jongeren met deze vorm hebben de kenmerken die hierboven staan. Ook hebben zij vaak stijve spieren. Hierdoor worden hun bewegingen langzaam en zijn ze soms stijf.

Iemand met de ziekte van Huntington overlijdt meestal ongeveer 15 tot 20 jaar nadat de kenmerken zijn begonnen.

€ 250 opgehaald

€ 500 opgehaald

€ 1.000 opgehaald

Eerste donatie ontvangen

10 donaties ontvangen

25 donaties ontvangen

50 donaties ontvangen

Een blogbericht geplaatst

Toon meer
Bekijk alle
€ 10 21-07-2023 | 23:53 Super gedaan meid. Ik doe het je niet na
€ 25 21-07-2023 | 23:37
€ 10 20-07-2023 | 21:59
€ 45 20-07-2023 | 15:55 Topper je kan het nog 1dagje;)
€ 25 16-07-2023 | 15:57 Heel veel succes Attie 🍀🍀ook van Tynke🐕‍🦺 en Djurre🐕‍🦺
Bekijk alle

Wat een bedrag!!!

24-07-2023 | 12:03 Lieve lieve lieve allemaal!!! Ontzettend bedankt voor de vele donaties!!! Ik heb mijn streefbedrag gehaald echt top!!! Wat een ervaring was de vierdaagse. Niet gedacht dat ik hem uit zou lopen aangezien ik op dag 2 flink door mijn knie ben gegaan. Maar met een hele hoop wilskracht en motivatie dankzij jullie (En veel te veel pijnstillers 🤣) is het me toch gelukt om mijn vierdaagse kruisje te halen. Ze zeggen je moet dit een keer hebben gedaan en dat is ook echt zo ! Wat een mensen op de been voor jou als wandelaar! Wat een muziek overal, mensen die lekkers uit delen, ijsjes snoepjes koekjes komkommer drinken gaaaaa maar door. Wat een vrijwilligers die dit mede mogelijk maken. Overweldigend maar zooooo gaaf en I did it!!!🥾🍀🎉 Lieve mensen nogmaals hartelijk bedankt voor jullie donaties en mede dankzij jullie heb ik mijn 1e vierdaagse gehaald!  Lieve groetjes  🩷Attie🩷
Lees meer